Regulament

 1. Competiția Gala Națională a Voluntarilor este organizată de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.
 2. Nominalizările pot fi realizate de organizații neguvernamentale sau instituții publice.
 3. Conform Legii Voluntariatului 78/2014, activitățile de voluntariat sunt neremunerate, bazate pe consimțământul liber exprimat și realizate în beneficiul comunității. Organizatorii activităților de voluntariat sunt persoane juridice de drept public sau privat, fără scop patrimonial.
 4. Pentru secțiunile Voluntarul Anului în domeniul Corporativ și Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Corporativ nominalizările se pot face doar de către ONG-uri și instituții publice în cadrul cărora s-au desfășurat activitățile de voluntariat corporativ. Aceste nominalizări trebuie să facă referire la angajați implicați ca voluntari în activități derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice, sau proiecte de voluntariat organizate cu sprijinul companiei și derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice. 
 5. Lansarea apelului pentru nominalizări se face public prin intermediul partenerilor, a canalelor media și prin intermediul website-ului galavoluntarilor.ro.
 6. Nominalizările se înscriu exclusiv online pe galavoluntarilor.ro la secțiunea Nominalizează până inclusiv la data de 25 octombrie 2016, ora 23:59.
 7. La categoria Voluntarul anului se vor nominaliza voluntari având vârsta minimă de 15 ani. Această limită de vârstă este stabilită prin corelarea cu reglementările din Codului Muncii, care stipulează că la vârsta de 15 ani o persoana fizică poate încheia un contract de muncă  cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.
 8. La secțiunea Voluntarul Senior al anului se vor nominaliza voluntari având vârsta peste 60 ani.
 9. Conform observațiilor primite anii trecuți din partea Preselectorilor și a Juriului, numărul maxim de ore de voluntariat efectuate de un voluntar nominalizat la categoria Voluntarul anului este de maxim 1800 de ore. Numărul acesta a rezultat conform unui calcul, luând în considerare sărbătorile legale, un număr orientativ de 6 ore de voluntariat efectuate pe zi și un număr maxim de 300 de zile de voluntariat pe an. Numărul de ore de voluntariat menționat în formular va trebui să fie însoțit de documente justificative, puse la dispoziție de organizație în cazul în care acestea sunt cerute de către preselectori. Documentele necesare le puteți vizualiza la punctul 19 din regulament.
 10. Biroul executiv al Federației VOLUM, organizațiile membre VOLUM sau membrii Consiliului Director VOLUM nu sunt implicați în procesul de preselecție, jurizare sau analiză a lucrărilor primite.
 11. Preselecțiile se vor realiza în funcție de categorie, astfel:

  --> Pentru categoriile Voluntarul anului și Coordonatorul de Voluntari al anului preselecția va avea două etape după cum urmează:
  - Prima etapă a preselecției cuprinde o preselecție realizată pe baza analizei formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM, în urma căreia vor fi aleși până la 10 nominalizați pentru fiecare secțiune dintre cele două menționate.
  - A doua etapă a preselecției cuprinde o selecție intermediară realizată tot de către evaluatori externi Federației VOLUM și va consta în realizarea de interviuri pe skype cu fiecare dintre cei selectați în urma primei etape a preselecției. În urma interviurilor realizate, vor fi selectate în final 5-7 nominalizări per secțiune, în funcție de calitatea nominalizărilor. Dintre acestea juriul fiecărei secțiuni va alege câștigătorii în ultima etapă a jurizării.

  --> Pentru categoriile Proiectul de Voluntariat al anului și Centrul de Voluntariat al anului preselecția va cuprinde o singură etapă: analizarea formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM, în urma căreia vor fi selectate  5-8 nominalizări per secțiune, în funcție de calitatea nominalizărilor. În procesul de evaluare a preselecțiilor preselectorii pot solicita documente și/sau informații suplimentare coordonatorului de proiect. Dintre cele 5-8 nominalizări selectate (per secțiune), juriul fiecărei secțiuni va alege câștigătorii în ultima etapă a jurizării
 12. Nominalizările preselectate sunt înaintate juriului spre deliberare.
 13. Preselecțiile și jurizarea vor fi realizate de terțe părți care vor fi curând publicate pe galavoluntarilor.ro.
 14. Juriul deliberează și alege câștigătorii pentru fiecare categorie și secțiune de concurs.
 15. În perioada jurizării, pe website-ul competiției galavoluntarilor.ro va exista o secțiune specială pentru ca publicul să-și voteze favoriții. Votul publicului nu va fi luat în considerare la nota finală. În perioada 21 noiembrie-7 decembrie 2016 are loc votul online al competiției Gala Națională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului și Centrul de Voluntariat al anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat voluntar/proiect/coordonator/centru. Câștigătorii vor fi anunțați și premiați la Gala din 14 decembrie 2016.
 16. Organizatorii și juriul își rezervă dreptul de a nu accepta contestații. Deciziile organizatorilor privind preselecțiile și jurizarea privind câștigătorii sunt finale și irevocabile.
 17. Identitatea finaliștilor și a câștigătorilor vor fi făcute publice pe galavoluntarilor.ro.
 18. Fiecare organizație are dreptul să înscrie un număr nelimitat de nominalizări pentru toate categoriile și secțiunile de concurs.
 19. Atât nominalizatul cât și nominalizatorul își asumă răspunderea pentru corectitudinea informațiilor furnizate. În etapa de preselecție vor fi solicitate documente doveditoare privind activitatea de voluntariat. Lista cu posibilele documentelor doveditoare care vor fi solicitate pentru fiecare categorie o regăsiți AICI.
 20. După finalizarea competiției și la cererea finaliștilor, organizatorii pot pune la dispoziția acestora fișele de preselecție și de jurizare realizate de în etapele de preselecție și de jurizare.
 21. Poveștile finaliștilor vor fi făcute publice pe website-ul competiției.
 22. Votul are loc în cadrul meniului Finaliști din portalul galavoluntarilor.ro. O persoană poate acorda voturi fiecărei secțiuni din competiție, alegând astfel nominalizarea favorită. Votul se face o singură dată pe secțiune. În cazul în care se constată o fraudare a procedurii de vot, pentru respectivul/a finalist/ă, nu se va acorda votul publicului.

Procedura de VOT online

 • Se poate vota o singură dată per IP, la un anumit domeniu (ex. 1 singur vot pentru 1 Voluntar la Categoria Voluntarul anului în domeniul Tineret sau 1 singur vot pentru 1 Proiect la Categoria Proiectul de voluntariat în domeniul sănătate etc.)
 • Pentru a putea da share paginii unui finalist pe facebook sau altă rețea socială, se apasă butonul share din pagina finalistului dorit și apoi se alege rețeaua socială dorită (astfel în post va apărea poza finalistului și numele acestuia).
 • Recomandare: Până pe data de 7 decembrie  finaliștii pot fi promovați pentru a intra în cursa pentru unul dintre cele 4 Premii ale Publicului.

Calendarul Competiției

 • 26 septembrie 2016:  Lansarea apelului pentru nominalizări
 • 25 octombrie 2016:  Ultima zi a nominalizărilor
 • 26 octombrie - 13 noiembrie 2016:  Preselecții
 • 14 noiembrie 2016 – 4 decembrie 2016:  Jurizare
 • 21 noiembrie 2016 – 7 decembrie 2016: Votul publicului
 • 14 decembrie 2016:  Gala Națională a Voluntarilor 2016

 

Criteriile de jurizare pot fi vizualizate aici.