Parteneri

Holcim

Interviu

Alina CRISTEA, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim

Federația VOLUM: Ce reprezintă voluntariatul pentru dumneavoastră și care credeți că este impactul activităților de voluntariat în societatea românească?

Alina CRISTEA: În opinia mea, voluntariatul în România se află în dezvoltare și sunt convinsă că va continua pe panta ascendentă pe care se află. Voluntariatul a fost inclus în legislația României în anul 2014, prin legea 78, începând astfel să fie valorizat ca experiență la angajare, iar experiența din sectorul non-profit este, cu siguranță, una dintre resursele de bază.

În urma unei analize făcute în anul 2015, există un potențial mare de creștere în ceea ce privește implicarea în acțiuni de voluntariat. Circa 15% dintre români au făcut voluntariat în ultimul an, cei mai mulți fiind studenți sau angajați cu studii superioare. Domeniile în care s-au implicat sunt, pe de o parte serviciile sociale și protecția mediului, iar pe de altă parte educația și sănătatea (Studiu Național realizat de Centrul de Marketing și Prognoză Socială).

FV: Ce reprezintă voluntariatul pentru Holcim România și cum veniți în sprijinul unor astfel de activități?

AC: De-a lungul timpului ne-am implicat în România în proiecte de educare și de creștere a responsabilității față de mediu, prin diferite acțiuni de interes public. Acestea includ anual proiecte realizate în parteneriate de lungă durată care au efecte la nivel național ori regional sau intern, doar în cadrul Holcim România, prin acțiuni interne de voluntariat și reabilitări.

Voluntariat:

  • DrumSigur – ABCDar Rutier: sub îndrumarea învățătorilor, a polițiștilor rutieri, dar și a consultanților voluntari Holcim România, elevii vor deveni mai responsabili în ceea ce privește siguranța lor și a celorlalți pietoni și vor învăța reguli care îi fac să fie siguri pe ei atunci când traversează o stradă nesemaforizată. Peste 650 de elevi din județele Argeș, Bihor, Brașov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Timiș vor urma la clasă programul educațional Drum Sigur – ABCDar Rutier și vor învăța cum să fie în siguranță pe drumurile publice. Prin activități practice și jocuri interactive, elevii învață ce înseamnă deplasarea sigură pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulație și adoptarea unei atitudini preventive. Proiectul este dezvoltat pe baza programei de educație rutieră elaborată în 2015 de Ministerul Educației și Certificării Științifice, susținând Strategia Națională pentru Siguranța Rutieră 2016-2020. Acest program ajunge la elevi de ciclu primar din 12 localități.
  • Împreună pentru comunitate: inițiativă cu ocazia împlinirii a centenarului Holcim în lume, aceasta a avut la bază implicarea angajaților Holcim în reabilitarea de drumuri, reconstrucția de spații de joacă, în plantări de copaci sau curățări ale unor zone de interes public, astfel încât timpul investit în aceste acțiuni să însumeze cel puțin 100 de ani (2012).
  • Programul “Plantăm fapte bune 2012-2014”, implementat  de Asociația Eco-Assist,  în parteneriat cu Holcim România, care s-a implicat prin inițiative de împădurire pe bază de voluntariat.

FV: Care este mesajul dumneavoastră pentru voluntarii și organizațiile care implică voluntari în România?

AC: În opinia mea, valoarea voluntariatului este indiscutabilă, iar recunoașterea ei justă în societatea românească devine doar o chestiune de timp, mai ales în contextul european extrem de favorabil recunoașterii valorii voluntariatului.  În opinia mea, privind in perspectivă, cred că voluntariatul va deveni „un mod de viață”, o acțiune obișnuită pentru societatea românească, adevărata motivație a unui voluntar fiind dorința sinceră de a face un bine, de a contribui cu ceva la comunitatea din care face parte. Pe scurt, consider că voluntariatul este o excelentă oportunitate de a te cunoaște mai bine, de a-ți dezvolta abilități interpersonale și tehnice, de a cunoaște lumea, de a învăța cât de mult depind alte persoane sau proiecte de acțiunile tale și, nu în ultimul rând, de a afla ce profesie ți se potrivește. De asemenea, te ajută să-ți dezvolți o atitudine de responsabilitate față de tine și față de societate.