Parteneri

ANPCDEFP

Interviu

Andra-Maria DOBRE, Coordonator Departament Comunicare, ANPCDEFP

Federația VOLUM: Ce reprezintă voluntariatul pentru dumneavoastră și care credeți că este impactul activităților de voluntariat în societatea românească?

Andra-Maria DOBRE: Voluntariatul reprezintă o atitudine, un stil de viață și măsura progresului pe care o societate îl atinge cu ajutorul membrilor săi. Impactul primordial al activității de voluntariat este de a transforma, de a oferi un exemplu și a inspira mai departe pentru ca voința fiecăruia să fie pusă în slujba comunității. În accepțiunea clasică, legislativă, înseamnă a da ceva comunității fără existența unei remunerații. În realitate, voluntariatul este despre mult mai mult. Este despre un proces de învățare intens în care intri mai mult sau mai puțin pregătit și care te schimbă pentru totdeauna într-o persoană mai bună. Este și despre ceilalți, despre a oferi, dar și despre cum înveți împreună cu ceilalți și cum ajungi să te cunoști pe tine mai bine.

FV: Ce reprezintă voluntariatul pentru ANPCDEFP și cum veniți în sprijinul unor astfel de activități?
AD: Voluntariatul este în ADN-ul instituției încă de la înființarea acesteia, fiind prezent atât în activități în care se implică oamenii din AN, cât și în proiectele finanțate prin Erasmus+, printre care cel mai cunoscut este Serviciul European de Voluntariat. În acest fel  ANPCDEFP aduce o abordare internațională voluntariatului în România.

În afară de acțiunea dedicată SEV – Serviciul European de Voluntariat, voluntariatul poate fi prezent în toate proiectele de tineret precum Schimburi de tineri sau Mobilități ale lucrătorilor de tineret dar și în alte domenii precum educația adulților prin acțiuni de cooperare internațională. Erasmus+ oferă o gamă variată și complexă de oportunități de dezvoltare organizațională, atât prin formarea profesioniștilor – mentori sau coordonatori de voluntari, cât și prin experimentarea voluntariatului în context internațional, care vine cu valențe noi și o încărcătură specială. Este fără doar și poate provocator, dar mai ușor să te implici în astfel de activități într-o comunitate sau cultură pe care o cunoști, cu activități în limba maternă. Cu totul altfel stau lucrurile atunci când te implici în activități voluntare într-o comunitate total diferită, cu alte repere, diferențe economice, culturale. Desigur, mentorii vor fi prezenți pentru a facilita acest proces, dar scoși din zona de confort, voluntarii au beneficii pe măsură, iar așa cum spuneam la început, este vorba despre un proces de învățare și acest aspect se augmentează semnificativ atunci când voluntariatul se întâmplă într-o altă țară.

FV: Care este mesajul dumneavoastră pentru voluntarii și organizațiile care implică voluntari în România?
AD: Felicitări pentru activitățile pe care le desfășurați! Continuați să faceți bine în comunitățile voastre pentru că orice sistem este compus din rotițe, iar schimbarea începe cu fiecare din noi!
Există mai multe programe care pot răspunde anumitor nevoi atât organizaționale, cât și individuale. Erasmus+ este unul dintre ele, dar nu singurul.

Și bineînțeles, nu uitați… Transformăm România prin voluntariat, împreună! Voluntar cu voluntar, organizație cu organizație, comunitate cu comunitate!