Finalişti

Steluțele curajului – proiect de art-terapie pentru copiii bolnavi

Proiectul „Steluțele Curajului - ateliere de art-terapie pentru copiii bolnavi" a oferit unui grup de 48 de copii bolnavi posibilitatea de a participa gratuit la diverse ateliere de creație, artă și joc organizate la Centrul Steluțelor, centru de suport, consiliere și recuperare înființat de Asociația M.A.M.E. În urma participării la ateliere, copiii au beneficiat de atenția și suportul oferit de 12 voluntari, psihoterapeuți, animatori socio-educativi și traineri de ateliere, care i-au ajutat să uite de durere și tratamente invazive, dar și să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala. Proiectul și-a propus: îmbunătățirea stării psihice și emoționale a cel puțin 80% din copiii bolnavi, participanți la atelierele de art-terapie organizate în cadrul proiectului pe parcursul a 12 luni; crearea unui grup de 12 voluntari, care să se implice în organizarea și susținerea activităților de art-terapie. Experiența și contactul direct cu peste 1000 de cazuri ne-a arătat că, pentru a facilita vindecarea în cazul unor afecțiuni grave, este foarte important ca, pe lângă asigurarea serviciilor medicale necesare, să îi fie tratate pacientului și problemele de natura psihologică, emoțională, relațională și materială pe care le creează specificul acestor boli.

Numărul de voluntari implicați în cadrul proiectului: 12
Numărul de ore de voluntariat desfășurate în cadrul proiectului: 1164

Testimonial

„Prin acest proiect, ne-am dorit să venim in sprijinul copiilor bolnavi, oferindu-le posibilitatea de a beneficia gratuit la activități de art-terapie, cu scopul de a le îmbunătăți starea de spirit și de a-i ajuta să uite, măcar pentru câteva momente, de boală, durere și tratamente invazive. Studiile și cercetările efectuate în ultimii ani demonstrează faptul că, printr-un proces inconștient, organismul uman își reglează singur deficiențele, atunci când mentalul și emoționalul se află într-o stare de bine, pozitivă. Art-terapia induce o stare de bine.” (Maria Culescu, Responsabil Proiect)
„De când a participat la ateliere, Dragoș a devenit mai sociabil și a început să se autocontroleze. Copiii bolnavi își dezvoltă anumite ticuri: se leagănă, sar, țipă. Sunt ticuri pe care și el le manifesta, de obicei, necontrolat. În urma ședințelor de art-terapie, copilul meu a început să și le controleze și să fie mult mai liniștit” (Aniana C., mama lui Dragoș, 8 ani, diagnosticat cu tumoare craniană)

549 voturi