Vot online

Vot online

 • Se poate vota o singură dată per secțiune - domeniu (în cazul Categoriilor Voluntarul anului și Proiectul de voluntariat al anului) și o singură dată per categorie (în cazul Categoriilor Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului).  Ex. 1 singur vot pentru 1 Voluntar la Categoria Voluntarul anului în domeniul Tineret sau 1 singur vot pentru 1 Proiect la Categoria Proiectul de voluntariat în domeniul Sănătate etc.
 • Pentru a putea distribui (share) pagina unui finalist pe facebook sau twitter se apasă butonul share din pagina finalistului dorit și apoi se alege rețeaua socială dorită (astfel în post va apărea poza finalistului și numele acestuia).
 • Recomandare: Până pe data de 7 decembrie  finaliștii pot fi promovați pentru a intra în cursa pentru unul dintre cele 4 Premii ale Publicului.

 

Istoric

Istoric și organizatori

Gala Națională a Voluntarilor este singura competiție națională pentru mișcarea de voluntariat din România și unicul eveniment de recunoaștere a meritelor VOLUNTARIATULUI la nivel național. Începând cu anul 2011, această competiție își propune să ofere o binemeritată recunoaștere publică oamenilor care dăruiesc în mod constant din timpul, energia și abilitățile lor pentru a se implica în comunitatea din care fac parte.


Categorii și secțiuni

Categorii și secțiuni

Competiția oferă posibilitatea de a nominaliza oameni, proiecte și povești de voluntariat, prin intermediul a 4 categorii și 21 de secțiuni:

I. Categoria Voluntarul anului

Voluntarul senior

Voluntarul anului în domeniul artă și cultură

Voluntarul anului în domeniul social

Voluntarul anului în domeniul protecţia mediului şi animalelor

Voluntarul anului în domeniul sport și recreere

Voluntarul anului în domeniul educație

Voluntarul anului în domeniul sănătate

Voluntarul anului în domeniul activism civic și drepturile omului

Voluntarul anului în domeniul tineret

Voluntarul anului din domeniul corporativ

 

II. Categoria Proiectul de voluntariat al anului

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul social

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul protecţia mediului şi animalelor

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sport și recreere

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul educație

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sănătate

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului

Proiectul de voluntariat al anului în domeniul tineret

Proiectul de voluntariat al anului din domeniul corporativ


III. Categoria Coordonatorul de voluntari al anului

În cadrul acestei categorii nu există secțiuni.


IV. Categoria Echipa de voluntari a anului

În cadrul acestei categorii nu există secțiuni.

Calendarul Competiției

Calendarul Competiției

 • 20 septembrie 2017:  Lansarea apelului pentru nominalizări
 • 17 octombrie 2017:  Ultima zi a nominalizărilor
 • 18 octombrie - 12 noiembrie 2017:  Preselecții
 • 13 noiembrie 2017 – 3 decembrie 2017:  Jurizare
 • 20 noiembrie 2017 – publicarea Finaliștilor pe website-ul galei
 • 20 noiembrie 2017 – 7 decembrie 2017: Votul publicului
 • 19 decembrie 2017:  Gala Națională a Voluntarilor 2017

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

1.    Competiția Gala Națională a Voluntarilor este organizată de Federația VOLUM – Federația Organizațiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România.

2.    Nominalizările pot fi realizate de organizații neguvernamentale sau instituții publice.

3.    Conform Legii Voluntariatului 78/2014, activitățile de voluntariat sunt neremunerate, bazate pe consimțământul liber exprimat și realizate în beneficiul comunității. Organizatorii activităților de voluntariat sunt persoane juridice de drept public sau privat, fără scop patrimonial.

4.    Pentru secțiunile Voluntarul Anului în domeniul Corporativ și Proiectul de Voluntariat al Anului în domeniul Corporativ nominalizările se pot face doar de către ONG-uri și instituții publice în cadrul cărora s-au desfășurat activitățile de voluntariat corporativ. Aceste nominalizări trebuie să facă referire la angajați implicați ca voluntari în activități derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice, sau proiecte de voluntariat organizate cu sprijinul companiei și derulate de organizații neguvernamentale sau instituții publice. 

5.    Lansarea apelului pentru nominalizări se face public prin intermediul partenerilor, a canalelor media și prin intermediul website-ului www.galavoluntarilor.ro.

6.    Nominalizările se realizează exclusiv online pe www.galavoluntarilor.ro la secțiunea Nominalizează până inclusiv la data de 16 octombrie 2017, ora 23:59. (Update: nominalizările pot fi realizate până pe 17 octombrie, ora 23:59)

7.    Voluntarii nominalizați în cadrul competiției trebuie să aibă vârsta minimă de 15 ani. Această limită de vârstă este stabilită prin corelarea cu reglementările din Codul Muncii, care stipulează că la vârsta de 15 ani o persoana fizică poate încheia un „contract de muncă, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacă astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregătirea profesională.” (Codul Muncii, Articolul 13)

8.    La secțiunea Voluntarul Senior al anului se vor nominaliza voluntari având vârsta peste 60 ani.

9.    În cadrul categoriei Echipa de voluntari a anului se vor înscrie echipe de voluntari alcătuite din minimum 5 voluntari.

10. Numărul maxim de ore de voluntariat efectuate de un voluntar nominalizat la categoria Voluntarul anului și un voluntar parte din echipa nominalizată la categoria Echipa de voluntariat a anului este de maxim 1800 de ore.*

11. Biroul executiv al Federației VOLUM, organizațiile membre VOLUM sau membrii Consiliului Director VOLUM nu sunt implicați în procesele de preselecție, jurizare sau analiză a aplicațiilor înscrise în competiție.

12. Etapa de Preselecții se va desfășura, în funcție de categorie, astfel:

--> Pentru categoriile Voluntarul anului și Coordonatorul de Voluntari al anului preselecția va cuprinde două etape după cum urmează:
- Prima etapă a preselecției cuprinde analiza formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM cu expertiză pe domeniul evaluat și voluntariat. În urma acestei etape vor fi aleși nominalizații care trec în următoarea etapă de preselecții, aleși în funcție de calitatea nominalizărilor și respectarea criteriilor de evaluare (care pot fi consultate AICI).

- A doua etapă a preselecției cuprinde o selecție intermediară realizată tot de către evaluatori externi Federației VOLUM cu expertiză pe domeniul evaluat și voluntariat. Aceasta constă în realizarea de interviuri pe skype/facebook videocall sau aplicații similare, cu fiecare dintre cei selectați în urma primei etape a preselecției. În urma interviurilor realizate, vor fi selectate aplicațiile finaliste, per categorie și secțiune. Aplicațiile finaliste ajung apoi și la membrii juriului care stabilesc câștigătorii per secțiune și categorie. 

--> Pentru categoriile Proiectul de Voluntariat al anului și Echipa de voluntari a anului preselecția va cuprinde o singură etapă: analizar formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM cu expertiză pe domeniul evaluat și voluntariat. În urma acestei etape vor fi selectate nominalizările finaliste pentru fiecare secțiune și categorie, în funcție de calitatea nominalizărilor și respectarea criteriilor de evaluare (care pot fi consultate AICI). În procesul de evaluare a preselecțiilor preselectorii pot solicita documente și/sau informații suplimentare coordonatorului de proiect. Lista documentelor justificative la care se poate face referire poate fi consultată AICI. Dintre aplicațiile finaliste selectate (per secțiune și categorie), juriul fiecărei secțiuni și categorii va alege câștigătorii.

 1. Nominalizările preselectate sunt înaintate juriului spre deliberare.
 2. Preselecțiile și jurizarea vor fi realizate de terțe părți care vor fi publicate pe www.galavoluntarilor.ro în timpul desfășurării competiției.
 3. Juriul deliberează și alege câștigătorii pentru fiecare categorie și secțiune de competiție.
 4. În perioada 20 noiembrie 2017 – 7 decembrie 2017, pe website-ul competiției www.galavoluntarilor.ro are loc votul online al competiției Gala Națională a Voluntarilor. Pentru fiecare categorie (Voluntarul anului, Proiectul de Voluntariat al anului, Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului) se va acorda Premiul Publicului pentru cel mai votat din categorie. Finaliștii vor fi publicați într-o secțiune special dedicată lor și votului publicului. Votul publicului nu va fi luat în considerare la nota finală. Câștigătorii vor fi anunțați și premiați la Gala din 19 decembrie 2017.
 5. Votul are loc în cadrul meniului Finaliști din portalul www.galavoluntarilor.ro. O persoană poate acorda voturi fiecărei secțiuni din competiție, alegând astfel nominalizarea favorită. Votul se face o singură dată per secțiune (în cazul Categoriilor Voluntarul anului și Proiectul de voluntariat al anului) și o singură dată per categorie (în cazul Categoriilor Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului). Votul se realizează prin furnizarea adresei de e-mail, pentru a evita fraudarea voturilor online. În cazul în care sunt sesizate tentative de fraudă, organizatorul competiției își rezervă dreptul de a descalifica finalistul în cauză din cursa pentru „Premiul Publicului”. Mai multe detalii despre procedura de vot pot fi vizualizate mai jos.
 6. Organizatorii și juriul își rezervă dreptul de a nu accepta contestații. Deciziile organizatorilor privind rezultatele etapelor de preselecție și jurizare sunt finale și irevocabile.
 7. Rezultatele etapelor de preselecție și jurizare vor fi făcute publice pe www.galavoluntarilor.ro. În secțiunea finaliști și câștigători vor fi publicate: numele finalistului, organizația/instituția nominalizatoare și prezentarea aplicației.
 8. Fiecare organizație are dreptul să înscrie un număr nelimitat de nominalizări pentru toate categoriile și secțiunile din cadrul  competiției.
 9. Atât nominalizatul, cât și nominalizatorul își asumă răspunderea pentru corectitudinea informațiilor furnizate.
 10. După finalizarea competiției, la cererea finaliștilor, organizatorii pot pune la dispoziția acestora fișele de preselecție și de jurizare realizate de juriu și/sau preselectori în etapele de preselecție și de jurizare.
 11. Organizatorii competiției își rezervă dreptul de a acorda premii extra care nu derivă din procesele de preselecție și de jurizare ale competiției.

* Limita superioară de 1800 de ore de voluntariat a fost introdusă în regulamentul competiției în urma observațiilor primite de-a lungul timpului în urma proceselor de evaluare a aplicațiilor, din partea Preselectorilor și a Juriului. Numărul acesta a rezultat conform unui calcul, luând în considerare sărbătorile legale, un număr orientativ de 6 ore de voluntariat efectuate pe zi și un număr maxim de 300 de zile de voluntariat pe an. Numărul de ore de voluntariat menționat în formular va trebui să fie însoțit de documente justificative, puse la dispoziție de organizație în cazul în care acestea sunt solicitate de membrii echipei de preselectori și/sau membrii juriului. Lista documentelor necesare pot fi vizualizată AICI.

Procedura de VOT online

 • Se poate vota o singură dată per secțiune - domeniu (în cazul Categoriilor Voluntarul anului și Proiectul de voluntariat al anului) și o singură dată per categorie (în cazul Categoriilor Coordonatorul de Voluntari al anului și Echipa de voluntari a anului).  Ex. 1 singur vot pentru 1 Voluntar la Categoria Voluntarul anului în domeniul Tineret sau 1 singur vot pentru 1 Proiect la Categoria Proiectul de voluntariat în domeniul Sănătate etc.
 • Pentru a putea distribui (share) pagina unui finalist pe facebook sau twitter se apasă butonul share din pagina finalistului dorit și apoi se alege rețeaua socială dorită (astfel în post va apărea poza finalistului și numele acestuia).
 • Recomandare: Până pe data de 7 decembrie  finaliștii pot fi promovați pentru a intra în cursa pentru unul dintre cele 4 Premii ale Publicului.

Categoria „Voluntarul anului”

Categoria „Voluntarul Anului”

Criterii generale de evaluare:

 • Nominalizarea voluntarilor este făcută de organizația pentru care aceștia au fost voluntari
 • Nominalizarea se referă la activitatea de voluntariat desfășurată  în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017
 • Relevanța domeniului ales, în corelare cu activitățile în care s-a implicat voluntarul
 • Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului limită
 • Nominalizarea cuprinde datele complete de contact ale organizației nominalizatoare și ale voluntarului nominalizat.
 • Vârsta voluntarului nominalizat trebuie să fie peste 15 ani (conform legii voluntariatului 78/2014)
 • Nominalizarea respectă specificațiile trecute în Regulamentul Competiției

Criterii specifice de evaluare:

 • Numărul de ore de voluntariat nu trebuie să fie mai mare de 1800 conform regulamentului de aplicare regăsit AICI (acestea vor fi validate de documentele justificative dacă ele sunt solicitate de către preselector/juriu prin coordonatorul competiției)
 • Descrierea activității de voluntariat (ce a făcut efectiv voluntarul)
 • Rezultatele și impactul activității de voluntariat (rezultate clare, unde este posibil cuantificabile)
 • Experiența de voluntariat (motivație, sentimente, învățare, dezvoltare, percepții etc.)
 • Anexe: o fotografie tip portret și trei fotografii din activitatea voluntarului atașate separat în format .jpg 
 • La voluntarul senior se adaugă vârsta

Cine/Ce se poate nominaliza

Cine/Ce se poate nominaliza

Nominalizările pot fi realizate doar de către:

·         Organizații neguvernamentale

·         Instituții publice

Pentru secțiunile Voluntarul anului din domeniul corporativ și Proiectul de voluntariat al anului din domeniul corporativ nominalizările vor veni din partea organizațiilor/instituțiilor care au organizat activitățile.

Ce se poate nominaliza?

Voluntari cu rezultate deosebite în activitatea organizației, instituției sau angajați ai companiilor care au făcut voluntariat în cadrul ONG-urilor sau instituțiilor publice.

Proiecte cu o componentă majoră de voluntariat cu rezultate deosebite implementate de organizații neguvernamentale, instituții sau implementate de companii prin angajații acestora.

Coordonatori de voluntari care gestionează și motivează echipe de voluntari din organizații neguvernamentale sau instituții publice.

Echipe de voluntari cu rezultate deosebite care au fost implicați în proiecte și programe de voluntariat.

Notă: Pentru că este o competiție anuală, pentru fiecare ediție se va lua în calcul perioada septembrie anul precedent – septembrie anul în curs. De exemplu: pentru ediția din anul 2017 se vor lua în considerare proiecte, voluntari, coordonatori și echipe de voluntari, cu activități desfășurate în perioada septembrie 2016- septembrie 2017.

Categoria „Proiectul de voluntariat al anului”

Categoria „Proiectul de voluntariat al anului”

Criterii generale de evaluare:

 • Nominalizarea proiectelor este făcută de organizația care le-a implementat
 • Nominalizarea se referă la proiecte de voluntariat desfășurate în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017; proiectele pot fi încheiate sau în derulare, cu condiția ca acestea să fie suficient de avansate pentru a permite raportarea unor rezultate preliminare concrete
 • Relevanța domeniului ales, în corelare cu activitățile proiectului, cele în care s-au implicat voluntarii
 • Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului limită
 • Nominalizarea cuprinde datele complete de contact ale organizației nominalizatoare și ale coordonatorului proiectului nominalizat
 • Nominalizarea respectă specificațiile trecute în Regulamentul Competiției

Criterii specifice de evaluare:

 • Informații despre proiect (titlul, scop, obiective, coordonator, parteneri)
 • Descrierea proiectului (activități, beneficiari, mod de organizare)
 • Numărul de voluntari implicați în proiect
 • Numărul de ore de voluntariat efectuate în cadrul proiectului
 • Rezultatele proiectului și sustenabilitatea acestuia (rezultate clare, unde este posibil cuantificabile)
 • Descrierea impactului activităților voluntarilor, în cadrul proiectului nominalizat
 • Declarații despre proiect de la: 1 beneficiar (dacă este posibil), 1 voluntar, 1 partener (dacă este cazul), 1 instituție publică implicată (dacă este cazul)
 • Anexe:  fotografii din activitățile proiectului

Listă documente justificative

Listă documente justificative

Organizatorii competiției

Organizatorii competiției

Gala Națională a Voluntarilor este organizată de către Federația VOLUM, încă din primul an de activitate. VOLUM este federația organizațiilor care sprijină mișcarea de voluntariat din România, având rol de asociație umbrelă în domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel național. Înființată în 2010, VOLUM reunește în prezent un număr de peste 85 de organizații membre, care gestionează aproximativ 22.500 de voluntari.

Misiunea Federației VOLUM este facilitarea dialogului și acțiunii comune a tuturor factorilor interesați de mișcarea de voluntariat în vederea dezvoltării sustenabile a voluntariatului în România.

Viziunea Federației VOLUM este o societate românească în care voluntariatul este o mișcare acceptată, susținută și recunoscută pentru contribuția sa la coeziunea, incluziunea și solidaritatea socială și la respectul pentru oameni și mediu, pe baza asumării la nivel individual și instituțional a responsabilității sociale manifestate prin voluntariat.

VOLUM este organizația care a contribuit, prin eforturile depuse alături de membri și parteneri, la schimbarea Legii Voluntariatului. De asemenea, de-a lungul timpului, federația a inițiat și dezvoltat numeroase instrumente și demersuri care să vină în ajutorul creșterii mișcării de voluntariat din România. Vă invităm pe website-ul VOLUM pentru mai multe informații.

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

Vrei să afli realizările din anii trecuți?

Ediții Precedente

Criterii de preselecție și jurizare

Criterii de preselecție și jurizare

Categoria „Coordonatorul de voluntari al anului”

Categoria „Coordonatorul de voluntari al anului”

Criterii generale de evaluare:

 • Nominalizarea coordonatorilor de voluntari este făcută de organizația/instituția în cadrul căreia aceștia își desfășoară activitatea ca angajați sau voluntari
 • Nominalizarea se referă la activitatea de coordonare de voluntari desfășurată în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017 (a nu se confunda cu coordonarea unui program care implică voluntari)
 • Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului limită
 • Nominalizarea cuprinde datele complete de contact ale organizației nominalizatoare și ale coordonatorului de voluntari nominalizat
 • Nominalizarea respectă specificațiile trecute în Regulamentul Competiției

Criterii specifice de evaluare:

 • Numărul de voluntari coordonați
 • Numărul de ore de voluntariat
 • Activitatea de coordonare de voluntari (descrierea procesului de management al voluntarilor, instrumente folosite, rezultate obținute, probleme întâmpinate și soluții adoptate, provocări, lecții învățate etc.)
 • Declarații de sprijin din partea organizației unde activează coordonatorul de voluntari sau a unui voluntar coordonat
 • Anexe: fotografii din activitățile de coordonare a voluntarilor 

Categoria „Echipa de voluntari a anului”

Categoria „Echipa de voluntari a anului”

Criterii generale de evaluare:

 • Nominalizarea echipelor de voluntari este făcută de organizația în cadrul căreia aceasta se implică
 • Nominalizarea se referă la activitatea echipei de voluntari desfășurată în perioada septembrie 2016 – septembrie 2017
 • Nominalizarea a fost trimisă înainte de expirarea termenului limită
 • Nominalizarea cuprinde datele complete de contact ale organizației nominalizatoare
 • Vârsta voluntarilor din echipa de voluntari nominalizată trebuie să fie peste 15 ani (conform legii voluntariatului 78/2014)
 • Nominalizarea respectă specificațiile trecute în Regulamentul Competiției

Criterii specifice de evaluare:

 • Echipa de voluntari nominalizată trebuie să aibă minimum 5 membri.
 • Descrierea activității de voluntariat (ce a făcut efectiv echipa de voluntari)
 • Rezultatele și impactul activității de voluntariat (rezultate clare, unde este posibil - cuantificabile)
 • Instrumente de lucru cu voluntarii (recrutare, motivare, creare echipă etc.)
 • Activități de recunoaștere a voluntarilor
 • Domeniile de implicare a echipei de voluntari nominalizată
 • Numărul de ore de voluntariat nu trebuie să fie mai mare de 1800/per voluntar/per an conform regulamentului de aplicare (acestea vor fi validate de documentele justificative dacă ele sunt solicitate de către preselector/juriu prin coordonatorul competiției)
 • Anexe: fotografii din activitățile centrului de voluntariat 

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

Regulament Gala Națională a Voluntarilor 2017

Raport #GNV2016

Raport #GNV2016

#câștigători #GNV2017

#GNV2017 #interviu

Monica CALOTĂ, Director ANPCDEFP

#interviu #GNV2017

Alina CRISTEA – Manager Dezvoltare Durabilă, Holcim România

#GNV2017

Federația VOLUM alături de partenerii săi organizează în seara de 19 decembrie Gala Națională a Voluntarilor, cel mai amplu eveniment de recunoaștere a meritelor voluntariatului la nivel național.

#interviu #GNV2017

Alexandra Mustățea, Head of Procurement&Real Estate Metropolitan Life

#interviu #GNV2017

Corina VASILE Director de Comunicare și Relații Publice, Raiffeisen Bank România

#GNV2017

Federația VOLUM are plăcerea de a anunța finaliștii din cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, pentru al șaptelea an consecutiv

Fii voluntarul care celebrează meritele voluntariatului la nivel național

#GNV2017 #competiție

Până pe 17 octombrie, organizațiile și instituțiile care implică voluntari sunt invitate să nominalizeze oameni și inițiative care schimbă comunitatea prin voluntariat

#competiție #GNV2017

Până pe 16 octombrie, organizațiile și instituțiile care implică voluntari sunt invitate să nominalizeze

#competiție #GNV2017

Ghidul tău de nominalizare - vezi care sunt principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când nominalizezi

#competiție #GNV2017

Astăzi, 20 septembrie, Federația VOLUM are plăcerea de a da startul nominalizărilor pentru cea de-a șaptea ediție a Galei Naționale a Voluntarilor, singurul eveniment anual de premiere a meritelor voluntariatului din întreaga țară.

Finalisti

Voluntarul anului si Proiectul de Voluntariat al anului in domeniul Tineret