Ediţii precedente

Ediția 2014

Gala Națională a Voluntarilor 2014, ediția aIV-a, a avut loc în data de 12 decembrie 2014, în București, Vineri, la W.A.S.P. – Working Art Space&Production și a avut tema  “Voluntariatul devine o tradiție”. Gala Națională a Voluntarilor a fost un eveniment organizat de Federația VOLUM și partenerii săi și este o competiție care își clădește o tradiție în premierea meritelor voluntariatului (proiecte, voluntari, centre de voluntariat, coordonatori de voluntari) din întreaga țară. Ca și în edițiile precedente în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor ediția a IV-a s-au premiat voluntarii, proiectele de voluntariat, coordonatorii de voluntari și centrele de voluntariat cu rezultatele deosebite pe durata anului 2014.

Celebrarea voluntariatului a fost făcută în prezența a numeroase personalități din mediul instituțional, corporate și artistic, printre care se numără Zoli TOTH, Irina PĂCURARIU, Steven van GRONINGEN și Valeria van GRONINGEN, Paula HERLO, Raed ARAFAT și Mona NICOLICI.
Competiția Gala Națională a Voluntarilor, ediția 2014  este realizată cu sprijinul Federației Fundațiile Comunitare din România. Instituțiile partenere competiției au fost  Ministerul Tineretului și Sportului,  Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Anul acesta seara de Gală a fost transmisă live pe internet cu sprijinul partenerilor noștri Radio Lynx. Evenimentul a putut fi urmărit live începând cu ora 19.00 pe site-ul Federației VOLUM, pe (www.galavoluntarilor.ro) pe (www.radiolynx.ro) si pe (www.responsabilitatesociala.ro). Înregistrarea întregului eveniment poate fi regăsită AICI.

Companiile partenere competiției au fost Raiffeisen Bank, OMV Petrom, Holcim Romania, URSUS Breweries, ENEL Romania, Privileg Catering și Crug.

În perioada 6 octombrie - 2 noiembrie 2014, peste 180 de nominalizări au fost înscrise în  concurs la cele 22 de categorii. Organizații neguvernamentale și instituții publice care mobilizează voluntari au decis să își arate recunoștința față de cei care le sunt alături tot anul nominalizându-i la Gala Națională a Voluntarilor. Nu întâmplător ediția de anul acesta a avut ca temă centrală Tradiția, încercând să transformăm împreună voluntariatul într-o tradiție. Înscrierea s-a realizat exclusiv online în cadrul platformei www.galavoluntarilor.ro prin completarea formularului de inscriere până la data de 2 noiembrie. După înscrierea aplicațiilor în competiție au urmat etapele de preselecții, jurizare și votul publicului.

La ediția aIV-a, perioada de preselecții a fost împărțită în două etape, în funcție de categoria la care s-a făcut nominalizarea. Pentru categoriile “Voluntarul anului” și „Coordonatorul de Voluntari al anului” prima etapă a preselecției a cuprins o preselecție realizată pe baza analizei formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM, în urma căreia au fost alese până la 10 nominalizați pentru fiecare secțiune dintre cele două menționate. A doua etapă a preselecției, pentru categoriile menționate, a constat în realizarea de interviuri pe skype cu fiecare dintre cei selectați. În urma interviurilor realizate, au fost selectate în final 5-7 nominalizări per secțiune. Dintre acestea juriul fiecărei secțiuni a ales câștigătorii, în ultima etapă a competiției, Jurizarea.

Pentru categoriile “Proiectul de Voluntariat al anului” și „Centrul de Voluntariat al anului” etapa de preselecții a fost una singură, spre deosebire de celelalte categorii unde au fost două, și a constat în analizarea formularelor de candidatură de către evaluatori externi Federației VOLUM. În urma analizei efectuate au fost selectate  5-8 nominalizări per secțiune. Dintre acestea, juriul fiecărei secțiuni a ales câștigătorii, în ultima etapă a competiției, Jurizarea.

Perioada de preselecții s-a desfășurat în perioada 3 noiembrie-21 noiembrie, aceasta fiind precedată de etapa de Jurizare, care s-a desfășurat în perioada 21 noiembrie-5 decembrie. Începând cu 2 decembrie până pe 9 decembrie a avut loc Votul Publicului pe site-ul competiției (www.galavoluntarilor.ro). Cel mai votat Voluntar, Cel mai votat Proiect de voluntariat, Cel mai votat Centru de Voluntariat și Cel mai votat Coordonator de Voluntari dintre finaliști au fost premiați în seara de Gală, ediția a IV-a a Galei venind și cu acest nou element, Premiul Publicului pentru fiecare dintre cele 4 categorii ale competiției.

Valoarea celor 40 de proiecte finaliste ale competiției și a celor 11 881 de voluntari implicați în aceste proiecte insumează:

•    199 268 de ore de voluntariat
•    24 908 de zile
•    1 245 de luni
•    1 120 500 RON valoarea muncii voluntare*
•    254 659 EURO valoarea muncii voluntare **
•    * raportat la salariul minim pe economie in valoare de 900 RON
•    ** raportat la valoarea 1 EUR=4,5 RON

Calendarul competiției Gala Națională a Voluntarilor 2014 a fost următorul:

6 octombrie 2014:  Lansarea apelului pentru nominalizări
2 noiembrie 2014:  Ultima zi a nominalizărilor
3 noiembrie 2014 – 21 noiembrie 2014:  Preselecții
21 noiembrie 2014 – 5 decembrie 2014:  Jurizare
2 decembrie – 9 decembrie: Votul publicului
12 decembrie 2014:  Gala Națională a Voluntarilor 2014

Federatia VOLUM și angajații săi nu au fost implicați în preselectarea lucrărilor finaliste. Preselectarea  a fost realizata de către experți externi din cadrul FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile). Procesul de preselecție s-a realizat pe baza criteriilor de jurizare valabile în cadrul competiției, și făcut public pe website-ul www.galavoluntarilor.ro. În urma preselecțiilor au fost selectate 92 de nominalizări finaliste. În etapa următoare juriul format din 30 de experți români au desemnat cei 20 de câștigători care au fost premiați public în data de 12 decembrie 2014.

În cadrul serii de gală au fost premiați pentru implicarea lor în proiecte de voluntariat realizate în parteneriat cu organizații din întreaga țară și angajați ai OMV Petrom România înscriși în competiția “Campionatul de Voluntariat”. De asemenea, Federația Fundațiile Comunitare din România, parteneri ai ediției de anul acesta,  au premiat cele mai frumoase povești de voluntariat înscrise în cadrul aplicației DeedIN.
    
 La Gala Națională a Voluntarilor 2014 au participat 220 de invitați din domeniul non-profit, mediul academic, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de afaceri. Evenimentul a fost prezentat de Irina Păcurariu (realizator TVR). Invitații au avut parte de 2 momente artistice oferite de un grup de 15 colindători de la Vatra Moldoviței, județul Suceava. Aceștia au colindat și au urat așa cum spune tradiția, ca înainte de Sărbătorile de iarnă.  Tot în seara de Gală, invitații au putut admira expoziția fotografică tradițională a fotografului Rareș Helici și expoziția forografică tradițională realizată în cadrul proiectelor  finanțate de OMV Petrom și desfășurate în comunități rurale din țară.

Filmul Galei Naționale a Voluntarilor 2014

Filmul galei 2012

castigatorii Galei 2014