Despre competiţie

Context


2015 și 2016 au fost anii care au înroșit harta lumii cu atentate, accidente, mii de victime ale crimelor și acțiunilor provocate de ură.
Doar în anul 2016, în întreaga lume au avut loc 1,307 de atacuri motivate de ură, însumând 11,099 de victime (Conform Terrorist attacks map (http://storymaps.esri.com/stories/2016/terrorist-attacks/ - 27.09.2016)

Cum ar trebui oare să privim și să ne raportăm la lumea în care trăim, o lume în care solidaritatea este în descreștere, empatia este rară și dragostea pentru cel apropiat și acceptarea lui are strict de-a face cu un crez personal, unei lipse de valori și a unui simț de „a face dreptate după bunul meu plac”?

Anul acesta Gala Națională a Voluntarilor vine cu invitația de a celebra activitățile făcute cu drag, cu empatie, cu solidaritate, în intenția de a contribui la o o comunitate mai bună.

Valorile principale care ghidează federația VOLUM în demersurile sale sunt respectul pentru oameni și mediu, incluziunea și solidaritatea socială, încrederea în oameni, integritate, perseverență și viziunea unei lumi schimbate în bine, cu umanitate. Toate acestea sunt urmate pentru a contribui împreună cu partenerii noștri la o societate românească în care voluntariatul este o mișcare acceptată, susținută și recunoscută și o metodă de a sădi bunătate, empatie, toleranță și solidaritate.

Ediția a VI-a a Galei Naționale a Voluntarilor își dorește să aducă în centrul atenției toate aceste valori, atât de necesare în educarea noastră ca oameni de nădejde pe care îi mână etica, întegritatea și mai ales iubirea pentru oameni în pașii lor mici și mari de a contribui la o societate în care ne vedem trăind împăcați și fericiți, peste 20 de ani.


Dacă ar fi să răspunzi la întrebarea „Cum va arăta peste 10 ani comunitatea în care trăiești?” ce ai spune?
Printre cei cărora le-am adresat această întrebare ne-au spus viziunea lor:
„Aș vrea să fie cu adevărat o comunitate: oameni legați, activități pentru familii și copii, pentru tineri, pentru bunici, evenimente și activități pentru ei, posibilități de întâlnire și de comunicare. Verde, cu posibilități de a face sport, cu facilități pentru copii și tineri. Aceasta ar fi comunitatea mea.”
„Aș vrea o comunitate mai zâmbitoare.”
„O comunitate curată și bogată.”
„Comunitatea de peste 10 ani aș vrea să arate...ca o comunitate - în care ne putem baza unii pe alții chiar dacă nu ne cunoaștem personal.”
„Vreau să trăiesc într-o comunitate în care oamenii să aibă curajul să spună ce simt, să lupte pentru valorile în care cred, să scape de povara consumerismului și materialismului. 10 ani e puțin pentru ce proiectez eu aici, dar dacă ne adunăm mai mulți poate-poate.”


La Gala 2016 vrem să celebrăm pe toți care, cu dedicare, solidaritate și pasiune pentru bine au început să contribuie, de la rădăcină spre vârf, la viziunea lor, a ta, a noastră.


Despre înscrieri

Înscrierea în competiție se va face pe baza nominalizării de către organizații și instituții publice prin completarea unui formular de la secțiunea Nominalizează. Câștigătorii vor fi stabiliți pe baza unei selecții în trei etape: prima etapă cuprinde o preselecție realizată pe baza analizei formularelor de candidatura de către evaluatori externi Federației VOLUM, în urma căreia vor fi aleși pana la 10 nominalizați pentru fiecare secțiune (pentru secțiunile Centrul de voluntariat al anului și Proiectul de voluntariat al anului aceste etape sunt diferite, urmând doar o procedură în două etape: preselecție și juriu). A doua etapă cuprinde o selecție intermediară realizată tot de către evaluatori externi Federației VOLUM și va consta în realizarea de interviuri video pe Skype (sau o aplicație similară) cu fiecare dintre cei selectați. Ultima etapă va consta în completarea unui formular detaliat de către cei selectați în urma interviurilor dintre care juriul fiecărei secțiuni va alege câștigătorii în ultima etapă a jurizării.


Competiţia Gala Naţională a Voluntarilor 2016 are 4 categorii și 21 de secţiuni. Iată care sunt acestea:


I. Categoria Voluntarul anului

 1. Voluntarul senior
 2. Voluntarul anului în domeniul artă și cultură
 3. Voluntarul anului în domeniul social
 4. Voluntarul anului în domeniul protecţia mediului şi animalelor
 5. Voluntarul anului în domeniul sport și recreere
 6. Voluntarul anului în domeniul educație
 7. Voluntarul anului în domeniul sănătate
 8. Voluntarul anului în domeniul activism civic și drepturile omului
 9. Voluntarul anului în domeniul tineret
 10. Voluntarul anului din domeniul corporativ


II. Categoria Proiectul de voluntariat al anului

 1. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul artă și cultură
 2. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul social
 3. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul protecţia mediului şi animalelor
 4. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sport și recreere
 5. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul educație
 6. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul sănătate
 7. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului
 8. Proiectul de voluntariat al anului în domeniul tineret
 9. Proiectul de voluntariat al anului din domeniul corporativ


III. Categoria Coordonatorul de voluntari al anului

 1. Coordonatorul de voluntari al anului


IV. Categoria Centrul de voluntariat al anului

 1. Centrul de voluntariat al anului

 

Cine poate nominaliza?

 • Organizații neguvernamentale

 • Instituții publice

(*) Pentru secțiunile Voluntarul anului din domeniul corporativ și Proiectul de voluntariat al anului din domeniul corporativ nominalizările vor veni din partea organizațiilor care au organizat activitățile.

Ce se poate nominaliza?

 • Voluntari cu rezultate deosebite în activitatea organizației, instituției sau angajați ai companiilor care au făcut voluntariat în cadrul ONG-urilor sau instituțiilor publice în perioada noiembrie, noiembrie 2015 cât și pe parcursul anului 2016.

 • Proiecte cu o componentă majoră de voluntariat cu rezultate deosebite implementate de organizații neguvernamentale, institutii sau implementate de companii prin angajații acestora în perioada noiembrie, noiembrie 2015 cât și pe parcursul anului 2016.

 • Coordonatori de voluntari care gestionează și motivează echipe de voluntari din organizații neguvernamentale sau instituții publice în perioada noiembrie, noiembrie 2015 cât și pe parcursul anului 2016.

 • Centre de voluntariat* cu rezultate deosebite care și-au desfășurat activitatea în perioada noiembrie, noiembrie 2015 cât și pe parcursul anului 2016.

* Centrul de voluntariat reprezintă un mecanism de stimulare a implicării voluntarilor în comunitate, oferind servicii de intermediere a legăturii dintre cererea și oferta de voluntariat, facilitând legătura dintre persoanele care doresc să se implice ca voluntari și oportunitățile disponibile în cadrul organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu voluntari într-o anumită comunitate. Centrele de voluntariat oferă informații cu privire la voluntariat, consultanță pe probleme de managementul voluntarilor, evenimente de promovare a voluntariatului și oportunități de recunoaștere a voluntarilor.

Pentru mai multe detalii, accesează secțiunea Regulament.