Interviu #GNV2017 - ANPCDEFP

Interviu #GNV2017 - ANPCDEFP

Interviu #GNV2017 - ANPCDEFP

Monica CALOTĂ, Director ANPCDEFP - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale

1. Care credeți că sunt principalele „lecții învățate” din activitățile de voluntariat? Cum credeți că ajung oamenii MARI, prin voluntariat?

Principalele lecții învățate din activitățile de voluntariat vizează schimbul reciproc: ce dau mai departe în comunitatea mea, dar și ce primesc în schimb. Este un proces de învățare intens în care intri mai mult sau mai puțin pregătit și care te schimbă pentru totdeauna într-o persoană mai bună. Este și despre ceilalți, despre a oferi, dar și despre cum înveți împreună cu ceilalți și cum ajungi să te cunoști pe tine mai bine, să devii/accezi la o versiune mai bună a propriei persoane. Activitatea de voluntariat vizează transformarea, oferirea unui exemplu, dar și sursa de inspirație pentru ca priceperea fiecăruia să fie pusă în slujba comunității.

2. Care credeți că este impactul mișcării de voluntariat în societatea românească?

Voluntariatul ne poate ajuta să devenim cetățeni poate nu mai buni, dar cu siguranță mai responsabili și mai empatici. Societatea românească poate atinge deplina sa maturizare prin cultivarea structurată și organizată a mișcării de voluntariat, care mai are însă mult de crescut...

3. Ce reprezintă mișcarea de voluntariat pentru ANPCDEFP și cum sprijiniți astfel de activități?

Voluntariatul reprezintă una din ariile majore de intervenție ale programului Erasmus+ și ale  instituției încă de la înființarea acesteia. Nu doar prin Serviciul European de Voluntariat, respectiv noua inițiativă a Comisiei Europene: Corpul European de Solidaritate, dar și prin celelalte acțiuni ale programului Erasmus+ sunt încurajate activitățile de voluntariat în context internațional.

30 de ani de program Erasmus+ au însemnat peste 9 milioane de vieți schimbate și minți deschise. Activitățile de voluntariat au avut o pondere semnificativă atât în dezvoltarea sectorului de tineret la nivel european, dar și în domeniul educației adulților.

4. Anul acesta împlinim 7 ani de Gala Națională a Voluntarilor, împlinim #7anideacasa. Care este mesajul pe care vreți să îl transmiteți organizațiilor și voluntarilor din întreaga țară, care schimbă România, prin voluntariat?

Felicitări pentru activitățile pe care le desfășurați în organizațiile voastre sau în plan individual! Împreună transformăm România prin învățare, iar voluntariatul este o componentă esențială de creștere în procesul de învățare.