Interviu #GNV2017 - Holcim România

Interviu #GNV2017 - Holcim România

Interviu #GNV2017 - Holcim România

Alina CRISTEA – Manager Dezvoltare Durabilă, Holcim România

1.    Care credeți că sunt principalele „lecții învățate” din activitățile de voluntariat? Cum credeți că ajung oamenii MARI, prin voluntariat?

Când spun voluntariat, mă gandesc la multe lucruri. Echipă, colaborare, cunoaștere de sine, responsabilitate, transparență, o modalitate prin care putem oferi înapoi din ce am primit de la oameni și de la comunitate. Prin voluntariat, am învățat că, indiferent ce întrebare ai, poți găsi un răspuns împreună. Voluntarii au o energie aparte, catalizată de un obiectiv comun, mai presus de individ. De asemenea, am învățat că, prin voluntariat, devenim mai conștienți de ceea ce ne înconjoară, de lucrurile pe care le putem îmbunătăți, de schimbările pe care le putem aduce în societate.

Pe lângă impactul asociat acțiunii de voluntariat în comunitate sau în lume, contribuția fiecăruia dintre noi poate reprezenta un model pentru ceilalți. Dar și noi, la rândul nostru, am crescut MARI prin interacțiunea cu ceilalți, cu ajutorul modelelor pe care le-am avut în jurul nostru și a inițiativelor în care ne-am implicat. 

2.    Care credeți că este impactul mișcării de voluntariat în societatea românească?

Valoarea voluntariatului este indiscutabilă, iar recunoașterea ei justă în societatea românească devine doar o chestiune de timp, mai ales în contextul european extrem de favorabil recunoașterii valorii voluntariatului. În opinia mea, privind in perspectivă, cred că voluntariatul va deveni „un mod de viață”, o acțiune obișnuită pentru societatea românească, adevărata motivație a unui voluntar fiind dorința sinceră de a face un bine, de a contribui cu ceva la comunitatea din care face parte. 

În România, tot mai des aflu despre inițiative și proiecte de voluntariat aflate în stadiu incipient ori în plină ascensiune, care au obiective ambițioase, pe de o parte, și de tot mai mulți oameni care se implică în mod voluntar. Un exemplu recent, la care am și participat, este acțiunea de plantare desfășurată de organizația „Plantăm fapte bune România”, care a adus împreună sute de voluntari, la nivel național, care și-au adunat forțele pentru a crea viitoarele păduri ale României și ale românilor.

Toate aceste lucruri îmi dau încredere că voluntariatul are un impact durabil, pe termen lung, care va avea o contribuție semnificativă în societatea românească.

3.    Ce reprezintă mișcarea de voluntariat pentru Holcim Romania și cum vă propuneți să sprijiniți astfel de activități?

Voluntariatul este o excelentă oportunitate de a contribui la dezvoltarea oamenilor și a comunităților, iar Holcim România se implică în mod constant în proiecte de educare și creștere a responsabilității față de mediu și de dezvoltare a comunităților. Implicarea companiei în viața comunității se reflectă în numeroase initiațive locale, în toate zonele în care compania activează. 

Un prim exemplu în acest sens este programul Atelierele Holcim, un program complex de susținere a educației vocaționale în rândul elevilor, pe care l-am inițiat în cursul anului 2015, în parteneriat cu Școala de Valori. Programul „Atelierele Holcim” face parte din acțiunile de responsabilitate socială pe care le desfășurăm în sprijinul pregătirii profesionale a tinerilor din comunitățile locale.

Un al doilea exemplu este programul educațional Drum Sigur – ABCdar Rutier, desfășurat de Holcim România în parteneriat cu Junior Achievement România, începând din 2015, prin care elevii învață ce înseamnă deplasarea sigură pe drumurile publice, respectarea regulilor de circulație și adoptarea unei atitudini preventive. Cei mici sunt stimulați să își exprime liber propriile opinii, prin jocuri si activități interactive, cu privire la siguranța în trafic și experimentează diferite situații inspirate din viața de zi cu zi. 

4.    Anul acesta împlinim 7 ani de Gala Națională a Voluntarilor, împlinim #7anideacasa. Care este mesajul pe care vreți să îl transmiteți organizațiilor și voluntarilor din întreaga țară, care schimbă România, prin voluntariat?

“Dragi voluntari, continuați să vă implicați în acțiuni frumoase, nobile, prin care să aduceți schimbarea oriunde vă aflați. În fond, voluntariatul este despre oameni, iar voi, cu siguranță, iubiți oamenii!”